Syrische gevulde aubergine (Yalanji – vegetarisch)
Syrische gevulde aubergine (Yalanji – vegetarisch)
Een frisse, plantaardige lekkernij uit de Levant
Over het gerecht:
Yalanji is een traditionele vegetarische variant van gevulde groenten uit de Syrische keuken. In plaats van vlees wordt de aubergine gevuld met een mengsel van rijst, groenten en kruiden. Het gerecht wordt meestal koud geserveerd als mezze, vooral in de zomer. Deze heerlijke maaltijd is geliefd in Syrië, Libanon en Turkije.
Ingrediënten:
Voor de vulling:
1 kop Egyptische rijst, gewassen en geweekt
1 grote ui, fijngesneden
1 rode of groene paprika, fijngehakt
1 middelgrote tomaat, fijngehakt
½ bosje peterselie, fijngesneden
2 eetlepels gedroogde of verse munt
6 eetlepels granaatappelmelasse
10 eetlepels olijfolie
Sap van 1 citroen
Zout, zwarte peper, komijn
Voor het koken:
10 kleine aubergines (geschikt om te vullen)
2 eetlepels tomatenpuree (dikke saus, geen stukjes)
4 eetlepels olijfolie
Sap van 1 citroen
Water naar behoefte
Bereidingswijze (beknopt):
1. Aubergines voorbereiden:
Was de aubergines en hol ze voorzichtig uit. Bestrooi de binnenkant met een beetje zout en laat ze 10 minuten uitlekken. Spoel daarna af.
2. Vulling maken:
Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar. Laat het mengsel even staan zodat de smaken intrekken.
3. Vullen & koken:
Vul de aubergines tot ¾ met de rijstvulling en rangschik ze in een pan.
Meng de tomatenpuree met water, citroensap en olijfolie en giet dit mengsel over de aubergines totdat ze grotendeels onderstaan.
Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat 45–60 minuten zachtjes garen.
4. Serveren:
Serveer koud met schijfjes citroen en eventueel een beetje munt erover.
Tip:Voor extra smaak kun je na het koken nog wat granaatappelmelasse over de aubergines druppelen.
Eet smakelijk!
F.Kabaln


