Bulghur met tomaat
Inleiding:
Bulghur met tomaat en fijngehakt vlees is een traditioneel Syrisch gerecht dat zijn oorsprong vindt op het platteland, waar het vooral in de zomermaanden werd bereid tijdens de overvloed aan rijpe tomaten. Het combineert voedzame bulghur met een rijke tomatensaus en mals vlees. Dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht wordt vaak geserveerd met yoghurt of een frisse salade en staat symbool voor de huiselijke, gezonde keuken van Syrië.
Ingrediënten (voor 4 personen):
2 kopjes grove bulghur (gewassen en uitgelekt.
500 g runder- of lamsgehakt6 grote tomaten (gepeld en fijngehakt of gepureerd).
2 eetlepels tomatenpuree (optioneel voor extra kleur en smaak).
1 grote ui, fijngehakt3 eetlepels plantaardige olie of ghee.
1 theelepel zout (naar smaak).
½ theelepel zwarte peper.
½ theelepel gemengde specerijen (bijv. kaneel, nootmuskaat, kardemom).
2 kopjes heet water of bouillon.
Bereidingswijze:
1. Verhit de olie of ghee in een ruime pan en fruit de ui tot deze glazig wordt.
2. Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is en al het vocht is verdampt.
3. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg vervolgens de tomaten toe. Laat dit sudderen tot de saus iets indikt.
4. Breng op smaak met zout, peper en de specerijen
5. Voeg de gewassen bulghur toe en meng goed zodat de granen de saus opnemen.
6. Schenk het hete water of de bouillon erbij, dek de pan af en laat 20–25 minuten zachtjes koken tot de bulghur gaar is en al het vocht is opgenomen.
7. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten afgedekt rusten. Serveren:Serveer warm, eventueel gegarneerd met peterselie of lente-ui, en combineer met yoghurt of een frisse groene salade.

![]() |

