Maqluba met Aubergine
Over het gerecht
Maqluba, letterlijk “omgekeerd” in het Arabisch, is een klassiek gerecht uit Syrië dat indruk maakt door zijn lagen rijst, aubergine en mals vlees. Het wordt na het koken omgekeerd op een schaal en gegarneerd met noten en kleurrijke groenten – een feestelijk gerecht dat symbool staat voor gastvrijheid.
Ingrediënten (4 personen)
400 g lamsvlees, fijn gesneden of gemalen
2 middelgrote aubergines, in plakken
2 koppen basmatirijst, gewassen en 20 min geweekt
2 tomaten, in plakken
3 el zonnebloemolie of 2 el ghee (smen)
½ tl gemalen kardemom
½ tl gemalen gemberpoeder
Zout en peper naar smaak
3 koppen hete bouillon (kip of groenten)
Voor garnering: geroosterde amandelen of pijnboompitten, peterselie, wortel of paprika.
Bereiding
1. Aubergine bakken – Bak de plakken aubergine goudbruin in olie of ghee, laat uitlekken op keukenpapier.
2. Vlees bereiden – Bak het lamsvlees zacht in olie of ghee, breng op smaak met kardemom, gember, zout en peper.
3. Opbouw lagen – Leg tomaten op de bodem van een diepe pan, gevolgd door aubergine en vlees. Bedek met de uitgelekte rijst.
4. Koken – Schenk hete bouillon over het geheel tot de rijst net bedekt is. Kook afgedekt op laag vuur (ca. 35-40 min) tot de rijst gaar is.
5. Presentatie – Laat 5 min rusten, keer om op een groot bord en garneer royaal met noten, peterselie en kleurrijke groenten.
Tip voor serveren
Serveer warm met een frisse yoghurtsaus of salade voor een complete maaltijd. De noten en groenten geven een feestelijke en smaakvolle touch.
F.Kabaln


![]() |
