Oezi


Oezi is een traditioneel gerecht uit de Levantijnse keuken, bestaande uit rijst, vlees en noten zoals pijnboompitten en amandelen. Het gerecht heeft een rijke smaak en wordt vaak bereid voor speciale gelegenheden. Het is populair in landen zoals Syrië, Libanon, Palestina en Jordanië.

Ingrediënten voor de vulling:

500 gram gehakt (lams- of kalfsvlees).

400 gram basmatirijst (ongeveer 2 kopjes).

600 ml water of bouillon.

100 gram gekookte erwten.

50 gram gebakken amandelen (voor garnering). 

50 gram gebakken pijnboompitten (voor garnering). 

30 gram boter (ongeveer 2 eetlepels) of plantaardige olie. 

2 gram gemengde kruiden (½ theelepel).

1 gram zwarte peper (¼ theelepel).

1 gram gemalen kardemom (¼ theelepel). 

Zout naar smaak. 

Ingrediënten voor het deeg:

10 tot 12 vellen filodeeg of bladerdeeg (kant-en-klaar).

30 gram gesmolten boter (om de vellen te bestrijken).

Bereidingswijze:

De vulling bereiden:

Smelt de boter in een pan en bak 500 gram gehakt totdat het volledig gaar is.

Voeg 100 gram gekookte erwten toe samen met 2 gram gemengde kruiden, 1 gram zwarte peper, 1 gram gemalen kardemom en zout naar smaak.

Meng goed. Voeg 400 gram basmatirijst toe en bak dit 2 minuten mee. Giet 600 ml water of bouillon erbij, dek de pan af en laat de rijst op laag vuur koken totdat al het vocht is opgenomen.

Het deeg vullen en vormen:

Leg één vel filodeeg op een schoon oppervlak.

Plaats ongeveer 2 eetlepels (30-40 gram) van de vulling in het midden van het deeg.

Vouw de randen naar boven en draai ze samen om een ronde vorm te maken, zoals een kleine zak.

Zorg dat het stevig dicht is. 

De oozy bakken:

Leg de gevulde pakketjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrijk de bovenkant van elk pakketje met gesmolten boter (ongeveer 30 gram in totaal). 

Bak de oozy in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-25 minuten, totdat ze goudbruin zijn.

Serveren: Garneer de oozy met 50 gram gebakken amandelen en 50 gram gebakken pijnboompitten.

Serveer warm met yoghurt of een frisse salade.

 Eet smakelijk!