Bamia / Syrische Okra met Lamsvlees en Rijst met Vermicelli
Inleiding:
Okra is een groene plant met een unieke smaak, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Het wordt vaak gebruikt in de Syrische keuken.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de okra:
500 gram okra (vers of bevroren)
300 gram lamsvlees of rundvlees (kleine blokjes)
3 teentjes knoflook (geperst)
2 kopjes tomatensap
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel granaatappelstroop of 3 eetlepels tamarindestroop
1 theelepel gedroogde koriander
Zwarte peper naar smaak
Zout naar smaak
2 eetlepels plantaardige olie
Verse koriander (gehakt, ter garnering, optioneel)
Warm water naar behoefte.
Voor de rijst met vermicelli:
1 kopje rijst (Midden-Oosterse rijst of medium-grain)
½ kopje vermicelli
2 kopjes water
1 eetlepel ghee of olie
Zout naar smaak
Voor de okra:
1. Verhit de olie in een pan en voeg het vlees toe. Bak het vlees tot het een beetje bruin wordt.
2. Voeg de zwarte peper, zout, gedroogde koriander, tomatensap, tomatenpuree en granaatappelstroop (of tamarindestroop) toe.
3. Voeg het warme water toe totdat de ingrediënten onder staan, dek de pan af en laat het koken.
4. Laat het vlees 30-40 minuten op middelhoog vuur koken totdat het zacht is.
5. Voeg de geperste knoflook en okra toe (je kunt de okra eerst licht bakken, of direct toevoegen).
6. Laat de pan nog 20 minuten koken op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen en de saus dikker wordt.
Voor de rijst met vermicelli:
1. Bak de vermicelli in ghee of olie tot deze goudbruin is.
2. Voeg de gewassen en uitgelekte rijst toe, bak dit een minuutje mee.
3. Voeg het water en zout toe, breng het aan de kook, dek de pan af en laat het 15-20 minuten op laag vuur koken.
Serveren:
Serveer de okra in een schaal, garneer eventueel met verse koriander, en serveer het met de rijst met vermicelli.
Eet smakelijk!



