Syrische Fattoush


Korte introductie

Fattoush is een van de bekendste salades uit de Levantijnse keuken, vooral populair in Syrië en Libanon. Het is een frisse, kleurrijke salade die perfect past bij warme dagen. Het gerecht combineert knapperig gebakken of geroosterd brood met verse groenten en een typische dressing van citroen, olijfolie en granaatappelmelasse. Fattoush wordt vaak geserveerd tijdens de Ramadan en staat symbool voor gastvrijheid en gezellig samenzijn aan tafel.

Ingrediënten

2 pitabroden, in stukjes gesneden en geroosterd of gefrituurd

3 middelgrote tomaten, in blokjes

2 komkommers, in kleine blokjes

1 groene of rode paprika, fijngehakt

1 bosje peterselie, fijngehakt

3 bosuitjes, in ringetjes

Enkele blaadjes sla, gesneden

Handvol verse muntblaadjes (of gedroogd indien gewenst)

Snufje sumak (optioneel, voor de authentieke smaak)

Zout en zwarte peper naar smaak


Voor de dressing:

½ kopje vers citroensap

¼ kopje extra vierge olijfolie

2 eetlepels granaatappelmelasse

1 teentje knoflook, geperst

Zout naar smaak


Bereidingswijze

1. Brood voorbereiden: Snijd het pitabrood in kleine stukjes en rooster of frituur tot het goudbruin en knapperig is.

2. Groenten snijden: Was alle groenten goed en snijd ze in middelgrote stukken. Doe ze in een grote kom.

3. Dressing maken: Meng in een aparte kom het citroensap met olijfolie, granaatappelmelasse, knoflook en zout tot een gladde dressing.

4. Samenstellen: Giet de dressing over de groenten en meng goed. Voeg vlak voor het serveren het brood en een snufje sumak toe zodat het knapperig blijft.


 Tips van de chef

Voeg het brood pas op het laatste moment toe om de knapperigheid te behouden.

Radijs of witte kool kunnen extra crunch en kleur geven.

Granaatappelmelasse en sumak zorgen voor de authentieke Syrische smaak.

1a6a6452-0430-48a7-9814-5cf8b81963f1.jpg