Falafel en Msabaha (Syrische Hummus)



Falafel en M’sabaha (Syrische Hummus)
Introductie:Falafel en M’sabaha zijn populaire gerechten uit de Levantijnse keuken. Falafel, gefrituurde kikkererwtballetjes, worden vaak geserveerd met pita (Arabisch brood) en groenten. M’sabaha, een romige en hartige kikkererwtendip met tahini, is een belangrijk onderdeel van het mezze-menu. Beide gerechten zijn diep geworteld in de Syrische cultuur en worden vaak gedeeld met familie en vrienden.
Falafel:
Ingrediënten:
250g gedroogde kikkererwten
1 grote ui, grof gehakt
3 teentjes knoflook, gehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt
1 bosje koriander, fijngehakt
1 theelepel komijn
1 theelepel korianderzaad
1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
1 theelepel chilipoeder (optioneel)
2-3 eetlepels bloem (om te binden)
Olie om in te frituren

Bereidingswijze:
1. Week de kikkererwten in water voor minstens 12 uur. Giet het water af en laat de kikkererwten goed uitlekken.

2. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peterselie en koriander in een keukenmachine en maal alles tot een grove pasta.

3. Voeg komijn, korianderzaad, bakpoeder, zout, peper en chilipoeder toe en meng goed.

4. Voeg bloem toe totdat het mengsel samenkomt. Als het te plakkerig is, voeg dan wat extra bloem toe.

5. Bedek het mengsel en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

6. Vorm kleine balletjes of schijfjes van het mengsel.

7. Verhit olie in een pan en bak de falafel goudbruin en knapperig (ongeveer 4-5 minuten per kant).

8. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm met pita of salade.

M’sabaha (Syrische Hummus):
Ingrediënten:
400g gekookte kikkererwten (uit blik of zelf gekookt)
10 eetlepels tahini (sesampasta)
1 teentje knoflook, gehakt
Sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
Zout naar smaak
1/2 theelepel komijn
Paprikapoeder en olijfolie voor garnering

Bereidingswijze:
1. Doe de gekookte kikkererwten, tahini, knoflook, citroensap, olijfolie, zout en komijn in een blender of keukenmachine.

2. Pureer alles tot een romige, gladde massa. Voeg indien nodig wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.

3. Schep de M’sabaha in een kom, garneer met paprikapoeder en een scheutje olijfolie.

4. Serveer met pita (Arabisch brood) of als bijgerecht bij falafel.
Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke Syrische gerechten!

F.Kabaln