Bijna iedereen worstelt ermee. Alleenwonende mensen, patiënten, oudere senioren, medewerkers welzijnsorganisaties, mantelzorgers, ZorgSameBuren, buurtverbinders en wijkverpleging. Hoe maak je een keuze in, en hoe gebruik je de vele snufjes van thuistechnologie en domotica.
Wijkverpleging en buurtzorg zijn zwaarbelast en zouden enorm geholpen zijn als mensen ietsje meer naar elkaar omkijken door elkaar te ondersteunen in het gebruik van thuistechnologie. Sociale personenalarmering is daarbij vaak een eerste stapje. Zorgverzekeraars vergoeden bij bepaalde indicaties de aanschaf van speciale polshorloges of andere systemen. Leveranciers zijn daar goed op ingespeeld en leveren vaak al toestellen waarop telefoonnummers van buren, familie en meldkamers zijn ingeprogrammeerd.
Een eerste stapje naar Digi-zorg is daarmee gezet.
Losse dingen
Jammer dat personenalarmering vaak een los ding is en geen samenhang heeft met een schaalbaar modulair dashboard voor een volledige oplossing naar comfortabel wonen, inclusief zorgcommunicatie. Mijn teleurstelling in het welzijnswerk is dat zij achterblijven in het ondersteunen van buurten bij het gebruik van Digi-domotica. Het concept Digi-domoticateam is al jaren beschikbaar. Het idee Domoticabrigadier stamt zelfs al uit 2014 (LaCoTA kreeg toen een mooie nominatie van de gemeente Alkmaar). De dedicated tablet van Uw Compaan kreeg in 2014 eveneens diverse onderscheidingen. Ook de dedicated SeniorenTab en die van Mobilea kwamen in die tijd beschikbaar op de consumentenmarkt. En voor de zorg kwamen er heel veel losse app’s en losse platforms.
Integrale oplossingen
Nog weinig gemeenten c.q. welzijnsorganisaties hebben er aan gewerkt om voor de consument een integrale oplossing te maken door de beste lokale toepassingen samen te voegen tot een schaalbaar modulair dashboard. En dat maakt het moeilijk voor buurtbewoners om elkaar te ondersteunen in het gebruik van digi-domotica. En ook het verlichten van de taken van wijkverpleging en buurtzorg blijft daardoor achter.
Digi-domoticateam
Een recent uitgevoerde eerste inventarisatie naar het bestaan van aanzetten voor Digi-domoticateams binnen het welzijnswerk leverde nog weinig resultaat op. Het vormen van een Leernetwerkgroep is daarmee op dit moment nog niet goed haalbaar. Een zoektocht naar neutrale gesubsidieerde ondersteuningsbureau’s die het welzijnswerk hierin verder kunnen helpen is nog niet afgerond. Het ziet er naar uit dat de worsteling beschreven in de eerste alinea voor iedereen nog wel even zal voortduren.
Leernetwerkgroep
Wat wel al mogelijk lijkt te zijn is een Leernetwerkgroep `Personenalarmering, eenzaamheid en digi-zorg` te starten. Immers voor de thema’s personenalarmering en eenzaamheid zijn al wel veel ondersteunende welzijnswerkers actief. Mogelijk kunnen met hen opstapjes richting digi-zorg gemaakt worden om zo wijkverpleging, buurtzorg en buurtverbinders te ontlasten.
Belangstellende professionals kunnen zich melden bij .